Veckans Album

img

Published 2023-01-17 06:00

"Det här är berättande texter, som är både spännande och skapar funderingar. Lite som att lyssna på en ljudbok i högt tempo. Sammantaget ny och spännande svensk musik från en rutinerad herre, som det är dags att upptäcka, och må bra av."

- Torbjörn Berlin / Berlin Calling -

"'Sentimentalsjukhuset' må sakna en klar uniformitet och stark instrumental backning, men allt annat finns där, och det står därtill ståtligt.”

- Alexander Forslund / Borås Tidning -

"Under 80-talet var MIkael R Karlsson frontfigur i punkbandet Råttorna. Nu släpper han sin solodebut, en blandning av pop och visa."

- Håkan Persson / Borås Tidning -

"Bakom den fransk-klingande pseudonymen Fou Parle gömmer sig Mikael R Karlsson från Iguana Party och Råttorna, och även om ljudbilden är mer avskalad än tidigare känns mycket igen. Samma trasromantiska poesi och melankoliska melodispråk och 'Du Är Så Vacker När Du Lever' är en gammal Iguana Party-dänga förklädd i drömskt akustisk plock."

- Rick Titrö / Facklor & Högafflar -

"'Sentimentalsjukhuset' kretsar kring Mikael R Karlssons ensamma gitarrer, ibland förstärkta med någon cello eller leksakssynth, utan att punknerven går förlorad. 'Det Jag Saknar Är Flickan' är Traste Lindéns Kvintett-doftande röjcountry, 'Guds armé' är klämkäck luffarpunksgospel, och i låtar som 'Sentimentalsjukhuset', i 'Social Kontroll' och 'Solen Går Ner Över Kampen Och Revolutionen' blir Mikael och producenten Dan Johansson en skramlig högoktanig rockorkester. Tydligast är ändå sorgen och vemodet och frågan är om någon annan kan få ordet 'lycklig' att rymma lika mycket melankoli."

- Rick Titrö / Hymn -

"Jag måste säja att 'Sentimentalsjukhuset' är en mycket positiv överraskning i all sin enkelhet. Jämförelsen med Lars Winnerbäck går inte att bortse ifrån, i synnerhet från tiden med albumen 'Rusningstrafik' 1997 och 'Med Solen I Ögonen' 1998. Där var Las Winnerbäck strålande, men senare började det gå på tomgång med några få ljusglimtar. Då är det glädjande att Fou Parle tar upp tråden igen med detta lysande debutalbum."

- Börje Holmén / Musikbloggen 67 -

"Fou Parle är punkmusikern som nu gör sin solodebut i en helt annan genre där musiker som Lars Winnerbäck och Eldkvarn håller till. Men Fou Parle gör det på sitt eget sätt, jag antar att tiden som punkmusiker ännu finns kvar om inte annat så i texterna. Begåvade texter, urstarka melodier och varierade arrangemang. Jag tycker det här är en lyckad debut. Årets överraskning."

- Lars Svensson /Rootsy -

"Det tar bara några ord på första låten i första versen och några anslag på gitarren innan jag dras med och inser att det här är ruskigt bra och angeläget. En mycket stark solo-debut och en klar kandidat till årets bästa skiva. Det trodde jag ju inte när jag såg det enkla, faktiskt ganska fula, omslaget. Men så är det, utan tvekan!"

- Tom Arvidsson / Thirsty Boots -

"Jag gillar att lyssna till den här skivan och att sitta och fundera över vad Fou Parle sjunger om. Bortser man från liknelsen med Winnerbäck, skulle jag också vilja sträcka ut hakan och våga påstå att Fou Parle även har en robust del Stefan Sundström i sitt uttryck, och det vete fan, men ibland gränsar sångarens attityd även till den svenska viskonstens konung, Cornelis Vreeswijk, när denne var som mest radikal och uppkäftig. Det är ett gott omdöme om något."

- Robert Ryttman / Zero Magazine -

"Sometimes Fou Parle is compered to Swedish singer songwriter Lars Winnerbäck. That is an accusation he happily takes, 'Being compared to him isn’t the worst thing, even though I sounded like Winnerbäck long before he sounded like Ulf Lundell'. 'Sentmentalsjukhuset' is Fou Parle’s solo debut."

- Kenneth Bremer / Blue Desert -

"Sozusagen ist 'Sentimentalsjukhuset' ein sehr gelungenes Debüt! Gern mehr in dieser Richtung!"

- Wolfgang Giese / Musik An Sich -

"Coming from the Swedish punk scene as longtime member of punk band Råttorna from Borås, their singer songwriter Fou Parle has now decided to launch his first solo album, 'Sentimentalsjukhuset,. with 12 self penned songs in the Swedish language. His music style has switched completely from punk rock to folk, roots and americana and this makes this nicely arranged album to something very recommendable for the many fans of these genres.“

- Valére Sampermans / Rootstime -

More about Fou Parle