Rött Guld

img

Published 2023-11-17 06:00

Ulf Lundell ”Rött Guld : Samlade Jul Och Vintersånger 1978-2023", innehåller 4 nyinspelningar.

Ulf Lundell har under hela sin snart 50-åriga skivkarriär använt bilder och symboler från midvinternatten i sina sånger.

Utan att någonsin göra ett traditionellt helg- eller vinter-album har han radat upp låtar som landat eller färdats tillbaka till sådana ögonblick. Ibland ur glädje, julkort fyllda av värme och förväntningar. Andra gånger minnen fyllda av svärta.

På albumet ”Rött Guld” samlas en kollektion sådana sånger från åren 1978 till och med 2023. Till 9 utvalda jul- och vinter-sånger adderas 4 nyinspelningar.

Ur 4 decennier sånger och berättelser från vintertid hämtas tidlösa svenska klassiker som ”Snart Kommer Änglarna Att Landa”, här nyinspelad med 22 man stark stråkorkester, ”Vinterland”, ”Låt Det Snöa”, ”Stockholm I December” och givetvis ”Snön Faller”.

Den sistnämnda fyller 45 år, redan det ett motiv att samla dessa sånger under ett tak.

Men ”Rött Guld” innebär också en möjlighet att återupptäcka och även lyfta fram flera mer okända låtar. Låtar som ”Dhaulagiri”, om en skilsmässa runt jul, eller den målande berättelsen om de två ensamma männen i ”Tanker”, liksom ”Hård Vinter”, det är bara några låtar som berättar om 'den andra sidan av julen'.

I oktober samlade Lundell sitt band i studion under 2 dagar för 4 nyinspelningar till den här samlingen. titellåten ”Rött Guld”, ”För Brödfödans Skull” och ”God Jul, Hejdå”. Samt den nya versionen av ”Snart Kommer Änglarna Att Landa”, en låt med ett budskap som just nu aktualiseras i princip varje dag.

CD och digitalt släpps den 1:a december, 2023, medan dubbel-vinylen kommer den 15:e december.