Septembersång

img

Published 2022-08-06 06:00

Hur ska vi egentligen förhålla oss till tiden, som obönhörligt rusar fram och lämnar djupa spår i oss alla? Från ungdomens längtansfulla förväntan, genom besvikelse och sorg, till, i bästa fall, nyorientering och framtidshopp.

Med albumet "Tid" vill sångerskan, pianisten och kompositören Nina Åkerblom Nielsen beröra lyssnaren med sånger från livets alla skiftningar. Albumet formar samtidigt en årscykel där alla årstider finns representerade, och gör avstamp en soligt blåsig septemberdag då allt känns möjligt. Vi får ta del av eftertänksamt innerliga texter och tidlöst melodisk musik.

Nina beskriver sig själv som genreöverskridande, men med en stor förkärlek för folkmusik och tidig musik. Efter masterexamen i sång vid Kungliga Musikhögskolan och turnéer runtom i världen med olika barockensembler, beslöt hon sig för att satsa helhjärtat på det egna komponerandet. 2018 kom albumet "Some Solitary Wonder", som hyllades av bland andra tidskriften Lira och letade sig hela vägen in i skotska Celtic Music Radio. Nina är numera bosatt i sin födelseort Jönköping, där hon låter sig inspireras av de vackra, böljande fälten runt sitt hus.

Efterhand kom arbetet med "Tid" också att bli en sorgebearbetning. Mitt under inspelningsperioden avled Ninas livspartner, sångaren och saxofonisten Peter Hjalmarsson, efter flera års kamp mot cancer. Sången ”Skrivet På Mitt Hjärta” är tillägnad honom, men även deras första son som dog i magen i månad nio.

I albumets sista melodi ”Sången” ser Nina framför sig hur hon och de två barnen hittar en ny väg framåt. Utan make och far, men med musiken som en helande kraft och en förhoppning om att allt kommer att bli bra till slut. I efterspelet får Peters saxofon ledsaga dem ut i deras nya verklighet, som en hälsning från den plats där tiden har upphört att existera.

Albumets andra single, "Septembersång", släpps den 2:a september. En solig septemberdag virvlar löven omkring i vinden. De väcker en längtan efter att få dansa genom livet på samma sorglösa vis. I denna sång får hösten symbolisera upprymdhet och nystart, en fläkt av ungdomens sorglösa hoppfullhet. Albumet, "Tid", släpps den 30:e september.

More about Nina Åkerblom Nielsen