a b c d e f g h i j k
l m n o p q r s t u-z

Råttorna

Råttorna tillhörde den första generationen punkband i Borås när det begav sig. Det hann bli 3 singlar innan bandet splittrades i mitten av 80-talet. Även om vägarna skildes åt, bestod vänskapen. Under åren kom de forna råttorna att spela en hel del med varandra. Pålle och Fou i Pigpie, Martin och Pålle i Alice Under, Fou och Martin i Iguana Party. Några gånger har de gjort enskilda spelningar där materialet har bestått av idel gamla låtar. Någonstans under åren började dock en tanke på en riktig återförening av originalsättningen gro. När en gammal vän bad dem spela på en födelsedagsfest var det kört. Redan under första repet klickade det. Bandet lade in en högre växel och producerade ett gäng nya låtar.

Den allra första fullängdaren "Utan Titel" släpptes 2020, precis lagom till pandemin som satte stopp för alla spelningar. Nu när den är över har Råttorna börjat spela ute igen. Bandets standardsvar till dem som anser att återföreningar är något patetiskt? ”Det ger vi högaktningsfullt fan i. Nu kör vi”.

Den nya singeln (eller EP'n kanske, det är ju 3 låtar?) "Hjärtats Lag" kom till efter ett samarbete med det allsvenska fotbollslaget IF Elfsborg.

"Hjärtats Lag" är en hyllning till fotbollen, till staden Råttorna är uppväxta i, men också till laget som bor i deras hjärtan. Samtidigt som låten är en kärlekssång till fotbollslaget IF Elfsborg, kastar den också en historisk tillbakablick mot den textilindustri som en gång dominerade Borås och alla de människor som levt sina slitsamma liv innanför fabrikernas murar. Låten handlar om någon som är lika stolt över sin stad som han är över sitt hjärtas lag.

"Tillsammans" är en mer direkt punklåt som är tänkt att utspela sig under den uppladdning som sker när fansen marscherar till fotbollsarenan. Hur än livet är i övrigt finns det en glädje och kampvilja att finna i att tillsammans mana fram sitt lag mot seger. Tillsammans är också det ord som tydligast beskriver If Elfsborgs värdegrund.

Med en blinkning till spanska inbördeskriget har Råttorna med "No Pasaran" försökt ge stoltheten till staden och laget ett ansikte. Det handlar om att kämpa för det man tror på. Den går också att tolka som en uppmaning till backlinjen. Här släpps ingen jävel förbi!

Släpps via Paraply Records den 4:e augusti 2023.

Råttorna

Råttorna

Visit Råttorna's record label
www.paraplyrecords.se/